Tävlingar

I vår klubb har vi arrangerat seglingstävlingar de senaste 100 åren! Vi tycker att det är kul att mötas på vattnet och att få utveckla sin egen seglingskunskap. När man tävlar lär man sig mycket om sin egen båt, om kappseglingsregler, väder & vind och taktik.

Vi arrangerar tävlingar för  bl a 2-mans besättningar (short-hand), familjeseglingar och övriga tävlingar med valfritt antal i besättningen. I de flesta tävlingarna kan alla tävla mot alla på lika villkor tack vare ett “handikapp-system” som kallas för SRS. Den som kommer sist i mål kan vara vinnaren!

Vi har som målsättning att arrangera mellan 4-5 tävlingar per säsong vad gäller kölbåtar. Jollesektion har sina egna tävlingar och du kan läsa mer om dem på deras informationssida här.

Vi har även Onsdagsseglingar där vi tränar på att tävla.
Välkommen att tävla med oss!  / Tävlingskommitén

Onsdagsseglingar

För att kunna tävla behöver man träna… Vi seglar en förutbestämd bana, upp-/medströms i Umeälven på onsdagskvällar med gemensam start från piren i klubbhamnen Bredvik. Vi kommer att ha lite variationer på banan på onsdagsseglingarna beroende på vindförhållanden mm. Därför har tävlingskommitén bestämt att vi ska ha samling för skepparna på onsdagarna kl 18 i stugan då vi går igenom kvällens bana.

Start Kl 18:30. (tutan på piren är något sen .. trolig startsignal ca 18:37)

Alla kan vara med, oavsett om man tävlingsseglar eller inte. Ett utmärkt tillfälle att lära sig segla sin båt bättre och att umgås med seglarvänner. Den som inte har egen båt, är välkommen att följa med ut på någons båt och gasta. Anmäl dig vid samlingen Kl 18:00 vid mastkranen. 

Onsdagsseglingar 2022 sker

juni: 1, 6, 15, 22 och 29
augusti:
3, 10, 17, 24 och 31

Samling: kl 18.00 vid mastkranen eller klubbstugan
Start: kl 18.30

NCC-cup/Umeregattan

Två regattor för kölbåtar med fritt antal i besättningen. Två tävlingsdagar då första regattan är NCC-cup och den andra är Umeregattan. Vi seglar gärna med spinnaker ifall vädret tillåter. Banan går ut till havs. Banlängderna ligger på ca 15-22 Nm på NCC-cup och ca 5-12 Nm på Umeregattan.

Länsförsäkringar Shorthanded Race

Denna tävling har vi arrangerat under några år. Vi ville ha en lite tuffare regatta och då passar formatet Shorthand bra. Detta innebär att det endast får vara en 2-mans besättning ombord. Vår bana går ute till havs, en sk havskappsegling. Banlängderna brukar ligga mellan 75 – 90 Nm beroende på väder & vind.
OBS NYTT! Vi har nu ändrat denna tävling så att det numera är en dagssegling.

USK-Minne

Detta är en sk familjesegling som gör att alla kan delta, ung som gammal. Vi har en lättare startprocedur. De tävlande båtarna får starta när de vill inom en avtalad tidsperiod, ca 30 minuter. Vi tävlar även utan spinnaker, vilket är en fördel för de som känner sig osäkra att segla med spinnaker och tävlingen blir jämnare. De senaste åren har vi seglat från klubbhamnen i Bredvik, Obbola till Simphamn. I Simphamn finns en seglingsbrygga där vi lägger till och övernattar. På kvällen brukar vi ha gemensam grillning och prisutdelning.

USS Klubbmästerskap

En spännande tävling som avgör vem som blir årets klubbmästare för kölbåtar. Banan har de senaste åren haft start i Simphamn med målgång i klubbhamnen i Bredvik. Dagen innan har vi haft en familjesegling som heter USK Minne. Banlängden på klubbmästerskapet kan variera beroende på väder & vind, men den brukar vara ca 10 Nm.

Norrbyskär/WHR

När förutsättningarna finns brukar vi försöka arrangera en regatta runt Norrbyskär samt banseglingar i anslutning till värdshuset. I år arrangeras ingen Norrbyskärsregatta.

Bottenhavsregattan

Detta är en tävling/regatta som ”vandrar runt” i Bottenviken. Vi har arrangerat denna tävling tidigare och det är en uppskattad tävling där duktiga seglare från Finland och Sverige möts i spännande kappseglingar.

Regattan brukar bestå av en havskappsegling med en banlängd på ca 40 Nm och sedan bankappsegling med kryss/läns bana på ca 5-8 Nm.