Välkommen till USS Jollesektion!

USS jollesektion har verksamhet för barn, ungdomar och vuxna som seglar. De båttyper vi seglar är främst Optimistjolle, Laserjolle, Ok-jolle, och nytt för i år är också sprintsegling i CB66. Under seglingssäsong tränar vi tillsammans tisdag- och torsdagskvällar från början av maj till slutet av september.

Varmt välkommen till oss! Är du intresserad? Skicka ett mejl till brev@umss.se

USS Jollesegling säsongen 2024

Under säsongen kommer vi att ha träning med tränare, Vuxen och Ungdomskurs, Optimistjollekurs och flera medlemmar som åker ut och tävlar. Flera klubbmedlemmar siktar på SM i OK jolle, laser master SM eller ungdoms SM. Bland jolleseglarna hittar vi också några av föreningens sprintseglare.

Sprint är en växande tävlingsgren i segling, där man kappseglar på korta banor i båtar som arrangören tillhandahåller. I Sverige går de flesta tävlingarna antingen i J70 eller CB66, men egentligen kan man segla sprint med vilken båttyp som helst, så länge båtarna är helt likvärdiga. Sprintsegling bjuder på fart och tävling, och det är relativt lätt att ta sig iväg på tävlingar med bara en flytväst, några kamrater och gott humör.

CB66 är en liten, snabb kölbåt med gennacker som seglas av tre personers besättning. Den är lättseglad men ändå rolig, blåser det lite så planer den fint på undanvinden. På de korta banorna blir både taktik och boathandling helt avgörande, och det går därför att utvecklas i sin besättning under lång tid.

CB66

Planerade Jolle och sprint arrangemang 2024

Segelkurser 2024

Umeå Segelsällskap är certifierad seglarskola hos Svenska Seglingsförbundet, och alla kurser följer SSFs kursplaner. I år kommer vi att arrangera flera kurser. Här kan du läsa allt om våra kurser och anmälan.

Träningar Jolle 2024

Organiserade segelträningar med jolle sker på tisdagar under våren/försommaren från 21 maj till 18 juni och under sensommaren/hösten från 13 augusti till 10 september kl 18.00-20.00. 

Träningar genomförs med tränare med ett upplägg för dagen och följebåt. De mer erfarna seglarna delar på tränarsysslan. Några av dessa träningar kommer eventuellt att vara poängsegling. 

Gemensam träning utan tränare sker också på andra tider. De som inte vill segla sprint (se nedan kan segla på torsdagar från 18 – 20. Övriga tider kan de som vill träna gemensamt höra av sig via Slack (för seglare som har egen båt och kan hantera den själv. Ingen följebåt är inplanerad för tillfället).

Sprintseglingsträning 2024

I år kommer vi att anordna träningar i sprintsegling med CB66. Träningen kommer i huvudsak att ske på torsdagar kl 1800 – 2100. Träningen startar 1800, och det är viktigt att man är i tid, ombytt och klar att börja rigga båtarna. Utöver torsdagsträningarna kommer de som anmält deltagande i Sprintträning också att ha möjlighet att träna på helgen. Sprintgruppen meddelar senast på onsdag före helgen om det blir träning (beror på väder och andra arrangemang), och man anmäler sitt deltagande via slack senast fredag kl 1200. 

Avgifter 2024

 

Träningsavgift Jolle 900 kr per år

För att delta i jolleträningen och/eller ha en båt på jolleplan behöver man anmäla detta via anmälningsformuläret som du hittar här  och vara medlem i UmSS.

För träningsavgiften får man delta i all jolleträning (gäller inte läger och clinics), delta i poängseglingar och KM, blir tillagd i slackkanalen för USS-jolle, får förvara sin båt på jolleplan under hela seglingssäsongen (snö och isfritt) och sjösätta obegränsat antal gånger. När man betalat träningsavgiften får man en märkning som skall finnas på sjösättningsvagnen eller jollen.

 

Sprintseglingsavgift 900 kr per år

För att delta i sprintseglingsträningen behöver man vara medlem i UmSS och anmäla sig här.

För sprintträningsavgiften får du delta i sprintträningarna och blir tillagd i sprintträningens slackkanal.

Tävlingar/arrangemang i regionen 2024

  Läs mer och anmäl dig till tävlingar och arrangemang på Sverige – Sailarena . Om du behöver hjälp ta kontakt med USS Jolle genom brev@umss.se

  Jolleträning och tävling i Mellannorrland

  25-26 maj Frog Sprint Uppsala – Feva Sprint
  7-8 juni  Regionläger Vindhem
  15 juni  JolleCup 1 Vindhem
  7 juli JolleCup 2 Örnsköldsvik
  17-18 aug Breddläger Klampenborg
  24-25 aug JSM på KSSS Saltsjöbaden
  31 aug – 1 sept Capricorn Ocean Sprint Race (Hudik) – FevaSprint
  21-22 sept JolleCup 3 Vindhem

   

  Sprinttävlingar (urval)

  27-28 april Sprintsegling SM-kval #1 – Sailarena CB66
  juli Prel: Sprintsegling SM-kval Åre, CB66
  31 aug – 1 sep Umeå Artic Sprint 2024 SM-Kval – Sailarena
  21-22 sept Svenskt Mästerskap i Sprint 2024 – Sailarena
  28-29 sept Norrländskan 2024 – Sailarena Tävling för klubbar
  14-15 okt Kval till Allsvenskan 2024 – Sailarena

  Läs mer om vad som händer i vår seglingsregion och seglarsverige på Sverige (sailarena.com), där finns också möjlighet att anmäla sig till tävlingar och träningar. 

  CB66

  Kommunikation och om USS Jolle

  Jollesektionen leds av en liten grupp, som får stöd och hjälp av övriga jolleseglare. 

  Sektionen kommunicerar om aktuella händelser via USS Jolles Slackanal (Slack är en meddelandetjänst). Skicka mail till brev@umss.se för att bli tillagd i slack-kanalen. När du anmäler dig till träningen (se ovan) så läggs du också till i Slack per automatik.

  Om du vill vara med och segla, undrar över något eller vill engagera dig i jollesektionen så sök kontakt via brev@umss.se